7 december 2011

Andalusië 2

Vanuit onze staanplaats in de buurt van Senés zijn we vertrokken en zijn we terechtgekomen in “el desierto de Tabernas”, een woestijnstreek waar westernstadjes zijn nagebouwd en al vele westerns opgenomen zijn. Via een stukje autosnelweg (weer geen andere keuze) zijn we afgezakt naar Almeria en hebben daar een kleinere weg genomen naar de Sierra Nevada.
Desierto de Tabernas

We stopten in Canjayar, wat toch wat groter is dan het gemiddelde dorp, om internet te zoeken. We waren blij toen we een toeristische info vonden, maar deze bleek gesloten. Dan maar navraag gedaan in het gemeentehuis er rechtover, de bediende belde daarop iemand, waarna hij ons zei dat we mochten wachten aan de toeristische info. Degene die hij gebeld had, bleek een bijzonder mooie deerne te zijn, ik voelde terstond een waauw-effekt. Ter info, het is hier nog altijd stralende zon en zo’n  goeie 20 graden, het is hier dus nog altijd Andaloezeloezeloezië…De jongedame bleek echter geen woord Engels te kunnen en toen we haar duidelijk gemaakt hadden dat we internet zochten, troonde ze ons mee enkele straten verder naar de bibliotheek. De bibliothecaresse, ook een mooi ding, kon wel Engels en hielp ons om onze laptop aan te sluiten,want ze hadden wel WiFi, maar dat werkte niet goed, zei ze, wat een verrassing... Constant kwamen er tieners het lokaal binnen om op Facebook  te …euh… faceboeken. Niemand van hen heeft dus internet thuis.

Net voor Canjayar zijn we een kleinere baan ingeslagen en hebben beslag gelegd op een staanplaats  zo’n 3 km voor Ohanes. Strikt genomen mochten we daar niet vrij kamperen omdat de Sierra Nevada op die plaats eigenlijk feitelijk zo’n beetje parque natural is, een soort park dat een stapje lager is dan parque nacional, daar mag je enkel vrij kamperen met tenten mits toelating en onder strikte voorwaarden, niet met campers. En, inderdaad, waar we in de andere streken die we al gezien hebben, zelden groter wild gezien hebben dan konijnen of patrijzen, want het is jachtseizoen, kan je hier heel wat meer wild zien omdat het beschermd gebied is. Steenbokken zie je hier om de haverklap. Ik vraag me trouwens af wat een mannelijke steenbok is : een steenbokbok??
Staanplaats nabij Ohanes

Het dorpje Ohanes zo’n 3 km verder van onze staanplaats, bleek een rustig dorpje en in de plaatselijke bar mocht je bij ieder drankje dat je bestelde, uit een lijst je favoriete tapas kiezen, waarna de barman dit ging klaarmaken. Voor de prijs van enkele drankjes in België hadden we hier  eten en drinken, te gek die prijzen hier. Zowat alles van eten en drinken is in Spanje veel goedkoper dan in België, enkel champignons vinden we hier duur en aardappelen zijn over het algemeen ook een beetje duurder. Maar paprika’s bijvoorbeeld zijn hier veel lekkerder en goedkoper, we hebben echter nog maar rode gezien, het spuitwerk van de gele en groene wordt waarschijnlijk gedaan in lageloonlanden.
Dranken en gratis Tapas...

We zijn 3 nachten op onze illegale staanplaats blijven staan, maar geen problemen gehad. Dan zijn we verder gereden door de Sierra Nevada om te stranden zo’n 3 km van Ugijar. Onze GPS kende de nieuwe wegen nog niet die er pas zijn aangelegd door de Europese gemeenschap. Overal staan grote borden met de bedragen op van de werken. Het lijkt wel alsof 90 procent van de wegen die we al gehad hebben, nog maar pas een nieuw wegdek hebben gekregen. En degene die vangrails heeft mogen leveren, is ook binnen, dit valt nog het meeste op, de blinkende gegalvaniseerde vangrails overal. Er is werkelijk ongelooflijk geïnvesteerd in de infrastruc.., de infrastrudinges, in de wegen feitelijk. Als je echter veel te voet  onderweg bent, dan vind je hetgeen wat naast de gloednieuwe wegen ligt, minder appetijtelijk. Spanje is een ongelooflijk mooi land, maar ze hebben het jammer genoeg zelf totaal naar de verdoemenis geholpen. Het is een regelrechte ecologische ramp, en dit is spijtig  genoeg geen zever of overdrijving! Er werd en wordt massaal afval gedumpt langs de weg, ze hebben echt geen enkel besef of discipline. Nu zie je overal in de dorpen containers staan, waar het afval moet gesorteerd worden, en dat is goed, maar aan hetgeen er al ligt, wordt niks gedaan. Soms zie je enorme prestigieuze projecten ivm zonne-energie of windenergie, maar eigenlijk zou het veel beter zijn voor het milieu indien ze hun gigantische afvalprobleem zouden aanpakken. Maar er valt waarschijnlijk minder eer en glorie op te strijken indien ze naar buiten toe zouden zeggen : we zouden dit of dat bedrag investeren om onze stal uit te mesten ipv in het één of ander blinkende project. Toen we een paar jaar geleden in Barcelona waren, viel het ons op hoe alles kraaknet werd gehouden, en in de andere toeristische gebieden zal dit ook wel zo zijn, maar eens daarbuiten…auzekers. Het is prettig om hier rond te toeren, het steekt hier allemaal niet zo nauw, en iedereen heeft tijd,enz, maar de afval die rondslingert, dat is gewoon doodzonde.

Nu, we waren dus in de buurt van Ugijar en daar zijn we maar 1 nacht gebleven omdat het ’s namiddags begon te regenen. Toen zijn we maar een stuk verder gereden tot we de Sierra Nevada achter ons hadden liggen. Echter waren op vele plaatsen de mooie wegen door de Sierra Nevada zwaar beschadigd door verschuivingen en instortingen, er valt nog altijd niet te spotten met Moeder Natuur…
Ugijar...Waar staat hij???

Net voor donker zijn we toen een boer zijn stoppelveld opgereden in de buurt van Ventas de Huelma. Daar zijn we ook maar 1 nacht gebleven omdat het weer begon te regenen en dan kan je evengoed een stukje rijden. Volgende keer meer weer.
Wandelen in de Sierra Nevada

Ugijar

Ohanes



































Geen opmerkingen:

Een reactie posten