29 mei 2012

Schotland 3


Verder op weg naar het noorden van Schotland kwamen we in Altnaharra aan Loch Naver. Alhoewel we maar een dertigtal kilometer gereden hadden, besloten we om ons te parkeren aan het meer. Het weer kon niet beter, heel zonnig ,maar niet te warm. We gingen te voet zo’n 10 km terug langs het meer naar Altnaharra, een dorpje dat maar enkele huizen telt, maar wat veel belangrijker is: er is een pub. De pubs zijn heel wat schaarser in Schotland dan in Ierland, en daarbovenop zijn ze dan nog veel minder gezellig ook. Zo ook ditmaal, maar we hebben er wel heel lekker gegeten voor weinig geld. Vlakbij het meer liggende, is er aan vis geen gebrek en is het veel goedkoper eten dan vlees.
Altnaharra
’s Avonds in de camion konden we vaststellen dat we de zon nog niet gewend waren. De vorige keer dat mijn voorhuid zo erg verbrand was geweest, was toen ik een hele tijd op een Portugese bitch had gezeten. Aangezien ik een heel grote voorhuid heb, moet ik deze tijdig insmeren, anders wordt deze in geen tijd zo rood als een…oeioei, nu pas zie ik dat ik me lelijk aan het verspreken ben…Ik bedoelde natuurlijk dat mijn voorhoofd verbrand was geweest toen ik op een Portugese beach had gezeten…Sorry daarvoor, dat  verspreuken zal niet meer geberen...
staanplaats aan Loch Naver
Alhoewel we er een heel mooie staanplaats hadden, zijn we de volgende morgen 2 mei vertrokken, verder noordwaarts om ons langs een rivier te plaatsen op zo’n 5 km van Bettyhill. Wederom was het heel mooi weer en we gingen te voet naar het dorp. Veel stelt dit dorp niet voor, maar bij het passeren van het “centrum” zagen we een heel interessante camion staan. Het betrof een oplegger die aan beide zijkanten kon uitschuiven en dit was genoeg om onze nieuwsgierigheid te prikkelen. Toen we indertijd aan het bekijken waren welke opbouw we op de camion konden…euh…bouwen, hadden we even overwogen om een uitschuifgedeelte (in vaktermen: slide-out) te voorzien. Deze oplegger had echter aan beide zijden een uitschuifgedeelte, nog nooit gezien. We waren de constructie aan het bekijken toen een man, die wat onderhoud aan de trekker aan het doen was, ons aansprak. Hij vertelde dat dit een rondrijdende bioscoop was. Hij was trots om het voertuig te tonen en nodigde ons uit om binnenin een kijkje te nemen. Het bleek een echt bioscoopzaaltje te zijn waar er 80 personen konden zitten! De trekker had een grote elektrogeengroep die alles van stroom voorzag. De projector alleen kostte 80.000 pond, zo’n 100.000 euro…Deze man rijdt dus naar de meest afgelegen streken in Schotland,inclusief de eilanden, om de bioscoop tot bij de mensen te brengen. De mensen in dit dorp bijvoorbeeld, moeten anders naar Inverness, enkele uren rijden,  om een filmpje mee te pikken… De man vertelde dat hij 14 dagen op de baan is en dan 14 dagen thuis. Zijn collega neemt dan van hem over en zo is deze dure vrachtwagen altijd onderweg…Een droomjob, zei hij.
De rijdende bioscoop

Het is duidelijk dat de man plezier vindt in zijn job...
De volgende dag, 3 mei, reden we verder langs de noordkust tot in John o’ Groats, het meest noordoostelijke punt van het Schotse vasteland, maar dus ook van het UK. Dagelijks vertrekken er fietsers, wandelaars, enz.., hiervandaan naar Lands End, het meest zuidwestelijke punt van het UK. Zo kwam het dat we begonnen te praten met een gepensioneerde man die op het punt stond te vertrekken met de fiets naar Lands End. Hij zou er drie weken over doen, zei hij. Hij was zo vriendelijk om een foto van ons beiden te nemen en weg was hij dan. We zagen er ook een krasse oudere dame die eveneens op het punt stond te vertrekken met de fiets. In haar jonge jaren moet ze een echte “fox” geweest zijn. De perzikhuid had echter allang plaats gemaakt voor appelsienenvel…Dit echter weer geheel terzijde… Verder valt daar weinig te zien, behalve dat je daarvandaan de Orkney eilanden kan zien liggen. Nog noordelijker liggen dan de Shetlandeilanden en dat is het dan zo ongeveer wat Schotland betreft. We reden terug (zuidelijk natuurlijk) langs de oostkust en vonden een staanplaats langs een riviertje vlakbij Helmsdale. In het dorp gingen we naar een pub, die echter opnieuw allesbehalve gezellig was. De Schotten kunnen nog wat leren van de Ierlanders. De volgende dag reden we een heel stuk verder en vonden een plaats in de bergen langs Loch Ness.
Loch Ness
’s Anderendaags maakten we een wandeling naar het beroemde meer, dat er echter tamelijk veel als een ander meer uitziet, wie had dat gedacht? De bergen in de omgeving zijn daarentegen zeer mooi en er zijn heel wat wandeltrails. Daarom besloten we om wat langer in deze omgeving te blijven. De dag daarop, 6 mei, gingen we op weg om een stuk van de South Loch Ness trail te wandelen. Het werd echter zoeken naar de paaltjes die het traject aangeven (of verondersteld waren om het traject aan te geven…). Toen we twee wandelaars zagen, vroegen we wat uitleg. De twee mannen waren bezig aan het laatste stuk van deze trail (die verschillende dagen in beslag neemt) en prompt kregen we een plan van het traject kado, ze hadden er toch twee, zeiden ze. Zodoende konden we een luswandeling uitstippelen.
South Loch Ness trail
Bij de terugkeer stopten we nog in Dores in de plaatselijke pub en dat is nu eens een toffe “boite” zie, zowat de eerste die we in Schotland waren tegengekomen. De dag daarop gingen we er eten en konden er vaststellen dat deze pub zodanig populair is , dat ze klanten moeten weigeren. Wij waren echter aan de vroege kant en konden zonder reserveren onze lege magen vullen.
The Dores Inn
De dag daarop reden we verder door Glen More en Glen Albyn en passeerden opnieuw door Fort Augustus en Fort William. Beide steden hadden ook op onze route naar het noorden gelegen. Daarna reden we door de mooie Grampian Mountains en vonden een plaats aan een riviertje op zo’n 20 km van Pitlochry. Zoals op vele vorige plaatsen viel ook hier de aanwezigheid op van koekoeks (of koekoeken?.. Nee zeker?). Deze roepen echter “koekoek “met een Schots accent, eerder zoiets als “cuckoo, cuckoo”.

En als ge den dezen niet gelooft, dan zal ik U de volgende keer nen anderen wijsmaken…
The Grampian Mountains
Strand in Bettyhill

staanplaats Loch Naver

?????????????????????????????

Golspie Castle


Geen opmerkingen:

Een reactie posten